top of page

Oval yüz: Oval yüze hemen her çerçeve uyar. Yumuşak köşeleri olan ve şakağa doğru yükselen kare şeklinde çerçeveler oval yüzlere özellikle yakışır.
Çerçeve önerileri : Herhangi bir çerçeve

 

 

 

Yuvarlak yüz: Çerçevelerin yüzü daha uzun ve ince göstermesi gerekir. Genel anlamda aranması gereken yüzün en geniş kısmına eşit veya çok az daha geniş çerçevelerdir. Yüksek şakaklı çerçeveler daha uzun bir profil etkisi verir. Kaş çizgili çerçeveler de (kalın veya belirgin üst çerçeveler) gözü çekik gösterir ve bu etki yüzün daha uzun görünmesini sağlar.
Çerçeve önerileri : Köşeli veya dikdörtgen, genişçe çerçeveler.

 

 

 

Elmas şekilli yüz: Bu yüz tipinde geniş veya yüksek elmacık kemikleri, dar alın ve çene bulunur. Oval çerçeveler yüzün kenarlarını yumuşatır; yumuşak kıvrımları olan kare çerçeveler de aynı etkiyi yaratabilir. Her durumda çerçevenin elacık kemiklerinin genişliğinden daha geniş olmamasına dikkat edilmelidir.
Çerçeve önerileri : Oval, kare, çerçevesiz.

 

 

 

Kare yüz: Bu tip yüzde kuvvetli bir çene çizgisi, geniş bir alın ve elmacık kemikleri bulunur. Köşeleri yumuşatmak için yumuşak, kıvrımlı çerçeveler seçilerek yüze anlam verilebilir. Klasik oval çerçeveler de bu yüz tipine yakışır.
Çerçeve önerileri : Oval, yuvarlak.

 

 

 

Uzun yüz: Yüzün en geniş yerinden daha geniş olmayan bir çerçeveyle yüzün olduğundan daha geniş ve kısa görünmesi sağlanabilir. Bu tip yüzde yuvarlak ve kare çerçeveler çok başarılıdır. Enine hatları kısa, boyuna hatları uzun olan çerçeveler de bu yüze göredir. 
Çerçeve önerileri: Yuvarlak, kare.

 

 

 

Üçgen yüz: Göz bölgesi vurgulanarak yüzün alt kısmındaki vurgu azaltılmalıdır. Şakağa doğru sivrilen çerçeveler bu dengeyi sağlamakta yardımcı olabilir. Alt çerçevesi olmayan metal modeller de deneyebilirsiniz.
Çerçeve önerileri : Üst hatları düz olan çerçeveler.

Yüz Şekline Göre Gözlük Seçimi

Gözlük çerçevesinin yüzün büyüklüğüyle orantılı olması gerekir.
Bu da genel olarak küçük suratlara küçük çerçeve ve daha büyük suratlara da daha büyük çerçeve anlamına gelir. Buna karşın çerçeve şeklinin yüz şekline kontrast yapması yani yüz şeklinin tersi olması tavsiye edilir. Yüz şekillerine göre kullanılması tavsiye edilen çerçeveler ana hatlarıyla şöyledir:

Kontakt Lens Nedir?

Gözün kırma kusurlarını düzeltmek için gözlüğe alternatif olarak üretilmiş, kornea ön yüzeyine takılan merceklere kontakt lens denir, diğer adıysa "temas camları" dır. Halk arasında "Lens" olarak tabir edilir. Kornea ön yüzeyine takılarak görme kusurlarını düzeltmek için optik amaçlı kullanılmaktadır. Kontakt lensler optik amaçlı olarak kullanılmakla beraber kozmetik ve tedavi edici amacıyla da kullanılmakta olan bir çeşit protezdir. Kontakt lensler, kornea yüzeyine yerleştirilerek gözdeki kusurların tashihi veya bazı hastalıkların tedavisi için kullanılan lenslerdir. Refraksiyon ve optikle ilgili ilkeler gözlüklere benzer şekilde kontakt lenslere de uygulanır. Bunlar, miyopi ve hipermetropi derecesine göre kornea eğriliğini bir kontakt lens yüzeyi ile değiştirerek var olan kusuru düzeltirler.

Kontak lensler göz ile direkt temas halinde olduğundan dolayı dikkatle seçilmeli ve hekim kontrolünde kullanılmalıdır.

Astigmatizmalarin çoğunlukla kornea ön yüzeyinin çarpıklığı sonucu oluşmasından dolayı ya sert kontakt lenslerin kullanılması ya da özel olarak astigmatizmaya yönelik üretilmiş yumuşak lenslerin kullanılması gerekir. Miyop veya hipermetroplar için üretilmiş ve fiyatı cazip olan yumuşak kontakt lensler en fazla -1,0 diyoptri kadar bir astigmatizmayi düzeltebilirler.

Küçük numaralarda gözlük ve kontakt lens numaraları ayni iken numara arttıkça miyopların gözlüğe göre daha küçük, hipermetropların ise daha büyük numaralı bir lens kullanmaları gerekir. Son yıllarda kontakt lens teknolojisi çok gelişmiş ve lenslerin kullanımını kolaylaştıran ve kullanım süresini uzatan yeni tasarım ve materyaller geliştirilmiştir.


Kontakt Lens Çeşitleri

Günümüzde temel olarak iki çeşit lens vardır. Bunlar gaz geçirgen sert lensler ve yumuşak lenslerdir. Gaz geçirgen sert lenslerin kullanımının gerektiği birkaç durum dışında çoğunlukla yumuşak lensler kullanılır.

Gaz geçirgen sert lensler: Göze oksijen geçişine izin verdikleri için bu adi alırlar ve bu özellikleri nedeniyle artık kullanılmayan sert lenslere göre kornea epitel metabolizmasını daha az bozarlar. Korneanın seklini almadıkları için yüksek astigmatizma ve keratokonus gibi olgularda özellikle tercih edilirler.

Yumuşak lensler: Çok değişik tipleri vardır. Günlük kullanılan 1 gün ömürlü lensler, günlük kullanılan 1 ay ömürlü lensler, günlük kullanılan 3 ay ömürlü lensler, günlük kullanılan 1 yıl ömürlü lensler, 1 hafta kullanılan 1 hafta ömürlü lensler, 1 ay kullanılan 1 ay ömürlü lensler, bazı göz hastalıklarının tedavisi için kullanılan tedavi edici lensler, bifokal lensler ve renkli lensler gibi.

Bunların kullanımı oldukça rahattır. Gözdeki kusurun tashihi için kullanılan lenslerin çoğu renksizdir ve göze takıldığında görünümü değiştirmezler. Takıldıkları sürece kusuru giderir ve berrak bir görüntü sağlarlar. Kornea yüzeyini bozan hastalıklar sinir uçlarının dışarıda kalmasına bağlı olarak hastaya yoğun bir huzursuzluk verirler. Eski lazer uygulamalarında da kornea sinir uçları açıkta kalır ve hasta yoğun ağrı duyardı. Bu gibi durumlarda hastanın tedavisi amacıyla tedavi edici yumuşak kontakt lensler kullanılır.

Bifokal lensler, yakın ve uzak için iki ayrı gözlük kullanmak zorunda kalan kişiler için geliştirilmiştir.

 

 

Günümüzde çok popüler olan bir lens grubu da renkli lenslerdir. Gözdeki kusurun düzeltilmesi amacıyla kullanılabildiği gibi herhangi bir kusur olmadan da sırf estetik amaçlı olarak kullanılan numarasız tipleri vardır. Renk seçenekleri çok fazladır. Renkli lensler her gözde katalogda gösterildiği gibi durmaz. Bu nedenle değişik seçenekleri deneme imkanı tanıyan bir merkezde göz muayenesinin ardından denenerek alınmasında fayda vardır.


Renkli Lensler

Renkli Kontakt Lensler 2 bölüme ayrılır.

Bazıları 1 ay bazıları ise 1 yıl kullanılabilir. Burada dikkat edilmesi gereken konu hiç bir lensin 3 ay, 4 ay, 2 ya da 3 yıl gibi bir kullanımının söz konusu olmadığıdır.

Bu sözlerle satış yapan yerlerden kesinlikle ürün almayınız, onlar sizin göz sağlığınızı hiçe sayan insanların uydurmasıdır. Gözümüz hayatımızdır, riske atmaya değmez.

Aylık Kullanımlı Renkli Lensler:

Bu tür lensler "aylık" olarak kullanılmak üzere imal edilirler fakat insanlarımız bu konuda yanlış bilgilendiriliyorlar.

Lens satan bazı tezgahtarlar bu lenslerin 3-5 ay kullanılabileceğini söylerler. Bu tür aldatmaları dikkate almayınız, bunlar satış yapmak için size sunulan tuzaklardır.

 

Bu tür bir olayla karşılaşırsanız lensin markasını sorabilir ve eğer aldığınız yanıt "Freshlook" ise satıcıdan kataloğunu isteyin ve katalogta yazan kullanım süresine bakın. "Freshlook" kaliteli bir marka olmakla birlikte eğer sahte değilse (bandrollü olmasına dikkat edin) göz sağlığınızı tehlikeye atmadan kullanabilirsiniz.

Satıcı herhangi bir ürünede 3-5 aylık kullanımlı diyorsa o ürünlerinde kataloğuna ve ürün kutusundaki bandrolüne bakmanızda fayda vardır.

Numaralı Lensler

Numaralı kontakt lensler hem renkli hem de şeffaf olabilir. Şeffaf numaralı lenslerin birden fazla çeşidi bulunmaktadır. Bunlar;

GÜNLÜK NUMARALI LENSLER:

Bu lensler kısaca sabah takıp akşam çıkarıp attığımız lenslerdir. Bu tür lenslerin avantajları olduğu kadar dezavantajları da vardır.

Avantajları:

- Bu tür lensler 1 gün süreyle kullanıp atıldığından göze mikrop bulaştırma riski neredeyse % 0'dır.

- Her sabah yeni bir lens takılacağından ötürü hergün temiz ve berrak bir görüntü verir, diğer lensler gibi temizleme derdi yoktur.

- Bir avantjıda herhangi bir problemle karşılaşıldığında uğraşmayıp çıkarıp atılabilmesidir ayrıca protein temizliği vb. uğraşları olmadığı için çok pratiktir.

Dezavantajları:

- Her gün değiştirilmesi gerektiğinden bir kerede 30 kadar alınması gerekir.

- İlk bakışta diğer türlere göre pahalı görünürler fakat temizlik solusyonu vb. ihtiyaçları olmadığı için diğerleriyle hemen hemen aynı fiyata gelirler.

SABAH TAKILIP AY SONUNA KADAR ÇIKARILMAYAN LENSLER:

Avantajları:

- Bir defa takılıp ay sonuna kadar çıkarılmadığından her sabah akşam çıkarma - takme derdi yoktur.

- Sürekli takılıp çıkarılmadığından muhafaza kabı, lens solusyonu protein temizliği gibi işlemlere gerek duymazlar.

- Lens temizleme solusyonu vb. giderleri olmadığından ilk bakışta pahalı görünsede diğerleriyle hemen hemen aynı hesaba gelir.

Lens'lerin Kullanımı

Temizlik
Lenslerinize dokunmadan önce mutlaka ellerinizi yıkayın. Böylece lenslerinizin kirlenmesini, dolayısıyla gözlerinizin mikrop kapmasını engellemiş olursunuz. Düzenli olarak ellerin yıkanması da gözünüzü olasıenfeksiyonlardan korur. Ellerinizi yıkarken yağ, losyon ya da parfüm içermeyen bir sabun kullanınız ve pamukçuk bırakmayan bir havlu ile kurulayınız.

Lensin kontrol edilmesi
Kontakt lensler, steril kapalı blister ambalajlarda ya da cam flakonlarda sunulur. Lensinizin ambalaj paketi veya folyosunun açılmamış olmasına ve kullanım tarihinin geçmemiş olmasına dikkat ediniz.
Ambalaj üzerinde lensin numarası yer alır. İki gözü için farklı numarada lens kullananların uygun ambalajı açıp açmadığı konusunda emin olması gerekir. Lenslerin karışmasını önlemek için daima ayni gözden takmaya başlayın. Bazen ambalaj içinden lensi almakta zorlanabilirsiniz. Bu durumda asla cımbız veya benzeri bir alet kullanmayınız. Ambalajı kapalı halde bir iki defa salladığınızda lensinizi rahatlıkla alabilirsiniz.

bottom of page